Prosty przepis na konopny olej kokosowy z THC i/lub CBD!
Wielu wie o właściwościach prozdrowotnych oleju kokosowego. Ma działanie antybakteryjne i może pomóc w leczeniu demencji, cukrzycy czy nawet zmniejszaniu ilości napadów padaczkowych. Również ma on praktyczne właściwości fizyczne, przy lekkim podgrzaniu zamienia się w stan ciekły, co ułatwia jego dawkowanie w przypadku wzbogacenia go o kannabinoidy. Czyni go to świetnym materiałem na stworzenie własnego oleju konopnego. Przedstawiamy prosty przepis na konopny olej kokosowy, który z łatwością stworzysz w swojej kuchni.
Czy konopny olej kokosowy sprawi, że będziesz na haju?
Ten olej może wywołać haj. Wszystko zależy od tego, w jakim celu chcesz go wykorzystywać i jakiego rodzaju suszu chcesz użyć do jego stworzenia. Jeśli użyjesz odmiany, która zawiera THC, to tak będziesz na haju. Z drugiej strony, jeśli użyjesz odmiany z przewagą CBD, nie odczujesz niczego poza ulgą w bólu, niepokoju, zmniejszeniu stanów zapalnych czy innych działaniach medycznych kannabidiolu.
O różnicy pomiędzy paleniem a jedzeniem THC słów kilka
Każdy kto próbował spożywczej formy marihuany wie, że różni się ona działaniem. Skąd pochodzi ta różnica? Przy paleniu suszu do naszego organizmu dostaje się delta9-tetrahydrokannabinol, który tą drogą jest szybko wchłaniany i działa prawie natychmiastowo. Najmocniejsze działanie odczujemy po 15 minutach, a sam haj będzie trwał ok. 1 – 2 godzin. Natomiast, gdy marihuanę spożywamy, przechodzi ona dłuższą drogę. W wielkim skrócie, podczas trawienia, delta9-THC dostaje się do wątroby gdzie metabolizowany jest w 11-hydroksy-tetrahydrokannabinol, który to, finalnie, wpływa na nasz organizm. Ta forma ma bardziej psychodeliczne działanie i odpowiada za kompletnie inne doświadczenie w formach spożywczych marihuany. Spożyte THC przyswaja się dłuższy czas, bo na efekt musimy czekać 1 – 2 godzin, oraz ma dłuższe działanie wynoszące od 6 do 10 godzin lotu.
Prosty przepis na konopny olej kokosowy
Podstawą w przygotowywaniu suszu do wykorzystania go w formie spożywczej jest dekarboksylacja. Jest to proces, w którym pod wpływem temperatury formy kwasowe są przekształcane na formy aktywne, czyt. THCA -> THC i CBDA -> CBD. Jednak my zrobimy dwie pieczenie na jednym ogniu. Czyli dekarboksylacja zajdzie nam podczas przygotowywania oleju bez straty cennych terpenów i flawonoidów, jak to ma miejsce przy dekarboksylacji np. w piekarniku, gdzie susz ma kontakt z otaczającym go powietrzem.
Do stworzenia konopnego oleju kokosowego będziemy potrzebować:
- susz CBD lub THC
- olej kokosowy (najlepiej nierafinowany dla największych korzyści zdrowotnych)
- słoik z zakręcanym wieczkiem
- wolnowar/garnek
- czysta gaza
- kawałek materiału na spód garnka
KONOPIE I MARIHUANA W KUCHNI – MAŁGORZATA SZAKUŁA – SMILING SPOON
Konopie i marihuana w kuchni – Małgorzata Szakuła – Smiling Spoon to książka, która zawiera genialne przepisy kulinarne, odpowiednie dla osób na różnych dietach. Są to między innymi receptury wegańskie, wegetariańskie, zgodne z dietą paleo oraz bezglutenowe. Zostały tak skomponowane tak, by nie tylko zwiększać biodostępność substancji aktywnych zawartych w konopiach, ale też wspierać terapeutyczny potencjał konopi przez połączenie ze składnikami bogatymi w substancje odżywcze. Posiłki z rozdziału „Marihuana w kuchni” nadają się do serwowania pacjentom medycznej marihuany, o ile pacjent nie posiada stwierdzonej nietolerancji pokarmowej na któryś ze składników. Kliknij i KUP TERAZ
Pierwsze musimy dobrać odpowiednią ilość suszu. Posługujemy się tutaj proporcjami.
Jeśli mamy np. 5 g suszu aptecznego 22% THC to jeśli użyjemy 200 ml oleju kokosowego to otrzymamy olej zawierający ~5.5 mg THC/ml
5000 mg x 22% = 1100 mg THC i 1100 mg THC / 200 ml = ~5.5 mg THC/ml
To samo robimy w przypadku suszu CBD. Jeśli mamy np. susz CBD ≈ 11 %, X-Treme Amnesia – Cannabis 5g, to jeśli użyjemy do niego 200 ml oleju kokosowego to otrzymamy olej zawierający ~2.7 mg CBD/ml
5000 mg x 11% = 550 mg CBD i 550 mg CBD / 200 ml = ~2.7 mg CBD/ml
Ilość suszu i/lub oleju, możemy zmieniać zależnie od potrzeb. Pamiętaj jednak, że oleju musi być na tyle dużo, aby przykrywał susz. Olej kokosowy, dzięki swojej właściwości przybierania stanu ciekłego już w temperaturze 20/28°C, jest niezwykle prosty w dawkowaniu za pomocą małej strzykawki, nie potrzebujemy w tym celu używać wagi.
Przepis:
- Kruszymy susz, najlepiej w młynku, jak najdrobniej.
- Susz wrzucamy do słoika i zalewamy go 200 ml oleju kokosowego (żeby rozpuścić olej kokosowy najprościej jest włożyć słoik z olejem do gorącej wody, gdzie roztopi się w krótkim czasie).
- Słoik z suszem i olejem mocno zakręcić (zapobiegnie to wydostawaniu się drogocennych terpenów i flawonoidów).
- W przypadku wolnowaru, słoik wystarczy włożyć do wody i wolnowar ustawić na najwyższą temperaturę poniżej temperatury wrzenia.
Natomiast w przypadku garnka, na dno jest najlepiej dać kawałek materiału, by słoik nie leżał bezpośrednio na dnie. Po czym załączyć pod nim palnik na mały ogień, tak by woda była na granicy wrzenia.
W obu przypadkach słoik należy tak zostawić na ok. 4 godziny. Dla pewności polecamy pozostawić ją nawet do 5 godzin, by całe THCA i/lub CBDA przeszło w swoją formę aktywną. - Po upłynięciu czasu, słoik należy wyciągnąć i odstawić do ostygnięcia (bez otwierania!). Po ostygnięciu możemy przelać otrzymany olej przez gazę w celu pozbycia się z naszego oleju pozostałości suszu.
W taki prosty i nie wymagający dużo wysiłku sposób możesz przygotować swój własny konopny olej kokosowy. Zastosować go możesz do wyrobu ciast, do sałatek czy jako dodatek do praktycznie każdego dania, jedyne co cię ogranicza to twoja własna wyobraźnia! Smacznego!
Zobacz również:
Top jest za suchy i drapie w gardło? Jak przywrócić przesuszone zioło do życia?
Co jeść żeby się lepiej upalić? Przedstawiamy wpływ jedzenia na działanie marihuany