Przepis na ciastka konopne z CBD
Istnieją różne formy przyjmowania CBD różniące się od siebie procentem przyswajalnych cennych kannabinoidów jak i długością działania. Do najpopularniejszych należy palenie, wapowanie czy przyjmowanie w formie olejku. Można jednak przyjmować je również w formie spożywczej, na przykład jako maślane ciastka konopne z CBD.
Dlaczego warto spożywać CBD w formie ciastka?
Kannabidiol w formie spożywczej, ma dłuższą wchłanialność i dłuższy czas uwalniania. Jest to również najsmaczniejszy sposób przyjmowania leczniczej substancji, zwłaszcza dla osób nie przywykłych do olejków, palenia czy waporyzowania produktów CBD.
Czego się spodziewać po zjedzeniu konopnego ciastka z CBD?
Kannabidiol (CBD) w przeciwieństwie do tetrahydrokannabinolu (THC) nie jest substancją psychoaktywną. Ma ono zastosowanie przeciwlękowe, antydepresyjne, przeciwbólowe i ma zastosowanie w leczeniu licznych schorzeń. Prawidłowo i bezpiecznie stosowane CBD nie wywoła też zaburzeń snu czy trawienia. Suplementacja kanabinoidów wspiera prawidłową pracę układu endokannabinoidowego, a tym samym wspiera organizm w utrzymywaniu stanu homeostazy. Stan homeostazy jest odczuwany jako naturalny i swobodny. Nie ma żadnej euforii, eksytacji czy podniecenia, a postrzeganie rzeczywistości nie ulega skrzywieniu.
Jak obliczyć odpowiednie stężenie na ciastka?
W obliczaniu stężenia musimy brać pod uwagę ilość procentową kannabidiolu w suszu oraz ilość porcji. Obliczenia możemy przeprowadzić na przykładzie wybranego przez nas suszu “Blueberry Kush”. Posiada on stężenie ~8% CBD, co daje nam ilość 80 mg/1 g suszu, w przypadku 5 g jest to 400 mg. Pod uwage musimy zabrać fakt, że spożywane w jedzeniu CBD ma przyswajalność na poziomie 36%, ale biorąc pod uwagę lepszą wchłanialność w tłuszczach oraz synergiczne działanie terpen z suszu i przypraw (pieprz, kurkuma), możemy śmiało założyć przyswajalność na poziome 45% do nawet 54%. W tym wypadku obierzemy 45%.
5g suszu “Blueberry Kush” zawiera ~400 mg CBD
Przy 18 porcjach:
- 400 mg CBD x 45% = 180 mg CBD
- 180 mg CBD na 18 porcji = 10 mg CBD na porcję
Do naszych wypieków używamy suszu “Blueberry Kush”. Składa się on z wyselekcjonowanych kwiatów konopi o pełnym spektrum kannabinoidów: CBD, CBG, CBN, CBC, CBDA, CBGA, THCA, CBDV, THCV, ∇8THC, ∇9THC < 0.2%. Zawiera tylko żeńskie kwiaty, które są trymowane, niezapylone i bez nasion. Pochodzą z organicznych upraw wolnych od pestycydów i herbicydów. Susz jest testowany w dwóch niezależnych laboratoriach co daje gwarancję jego bezpiecznego przyjmowania.
Przygotowanie masła konopnego na ciastka z CBD
Masło będziemy przygotowywać z 5g suszu konopnego “Blueberry Kush”, które zawiera 8% CBD, oraz 200g masła. Potrzebne nam będzie również szczelne naczynie, np. słoik, w którym będzie zachodził cały proces. Szczelność naczynia jest potrzebna by nie ulotniły się żadne cenne terpeny i flawonoidy zawarte w suszu, ponieważ wchodzą one w synergie z samym CBD. Pierwszym krokiem będzie rozgrzanie masła na najmniejszym ogniu, w naczyniu, żeby uległo roztopieniu. Potem dodajemy do masła rozdrobniony ręcznie lub grinderem susz. Po zamieszaniu słoik zamykamy szczelnie i wstawiamy do wody w naczyniu (na dno naczynia możemy położyć dodatkowo np. ścierkę) odstawiamy na palnik na najmniejszy ogień na 6-8 godzin. Najlepszy do takiego gotowania jest wolnowar, jednak jeśli nie posiadasz tego sprzętu kuchennego, nada się także zwykły garnek. Dla pewności, że temperatura nie będzie za wysoka, możemy użyć termometru kuchennego. W trakcie obróbki termicznej w ~90°C CBD będzie zarówno przechodzić dekarboksylację związków CBDA w CBD jak i łączyć się z tłuszczem zawartym w maśle. Po ~6 godzinach wzbogacone masło możemy przelać przez gazę w celu pozbycia się resztek suszu, lecz nie jest to konieczne.
Przepis: maślane ciastka konopne z CBD
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas pieczenia: 15 minut
- Liczba porcji: 18 dużych ciastek (1 ciastko zawiera ok. 10mg CBD, co odpowiada ~4 kroplom oleju 10% CBD). Jeśli 10 mg to za dużo, możemy zrobić mniejsze ciasteczka waząc całą masę i dzieląc ją na 36 mniejszych ciasteczek (po 5mg CBD) odważanych za pomocą wagi.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej/mąki konopnej – około 320g
- masło konopne – 200g (w temperaturze pokojowej)
- 2 średnie jajka
- 1/2 szklanki cukru – 140g
- dwie niecałe tabliczki czekolady gorzkiej lub deserowej – 160g
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego)
- pół łyżeczki kurkumy
Potrzebny będzie również papier do pieczenia, blacha i opcjonalna foremka o średnicy 8 cm. Dodatkowo możemy również do ciastek dodać ulubione orzechy, które są bogate w zdrowe tłuszcze pomagające w przyswajaniu CBD. Dodać możemy również nasiona konopi dla dodatkowych cennych wartości odżywczych.
Przepis:
Czekolady umieść na desce i posiekaj nożem na kawałki. W misce umieść razem: mąkę, proszek do pieczenia, jajka, miękkie masło konopne, sól, pieprz, kurkumę i cukier. Wygnieć jednolite, lepkie ciasto. Do miski wsyp posiekaną czekoladę i wymieszaj dłońmi składniki. Piekarnik ustaw na 220° – pieczenie góra/dół. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Odrywaj porcje ciasta i lep kulki wielkości orzecha włoskiego i rozpłaszczaj je na grubość ok. 8 mm lub użyj foremki. Tutaj możemy również użyć wagi. Pierwsze zważ całość masy i podziel ją przez ilość ciastek jaką chcesz upiec. Dzięki temu dokładnie dobierzesz ich wielkość i zawartość CBD na każde ciastko.
Do nagrzanego do 220° piekarnika włóż blachę z ciastkami na środkową półkę. Po 5 minutach zmniejsz temperaturę w piekarniku na 180° i pozostaw je na jeszcze 10 minut. Po wyjęciu ciastek z pieca należy poczekać około 10-20 minut, aż ostygną. Zrobią się wówczas sztywniejsze i kruche.
Gotowe ciastka najlepiej jest przechowywać w szczelnym opakowaniu w którym zachowają taką samą kruchość i świeżość jak w dniu pieczenia. Dzięki temu będziemy mogli doświadczać słodkiej terapii przez długi czas. Udanych wypieków i przyjemnych lotów na CBD życzy redakcja marihuana.info.pl.
KONOPIE I MARIHUANA W KUCHNI – MAŁGORZATA SZAKUŁA – SMILING SPOON
Konopie i marihuana w kuchni – Małgorzata Szakuła – Smiling Spoon to książka, która zawiera genialne przepisy kulinarne, odpowiednie dla osób na różnych dietach. Są to między innymi receptury wegańskie, wegetariańskie, zgodne z dietą paleo oraz bezglutenowe. Zostały tak skomponowane tak, by nie tylko zwiększać biodostępność substancji aktywnych zawartych w konopiach, ale też wspierać terapeutyczny potencjał konopi przez połączenie ze składnikami bogatymi w substancje odżywcze. Posiłki z rozdziału „Marihuana w kuchni” nadają się do serwowania pacjentom medycznej marihuany, o ile pacjent nie posiada stwierdzonej nietolerancji pokarmowej na któryś ze składników. Kliknij i KUP TERAZ
Źródła: