Konopna żywność a odporność

Praktycznie codziennie jesteśmy narażeni na kontakt z różnymi patogenami, które powodują u nas choroby. Nie przeżylibyśmy jednego dnia, gdyby nie nasz układ odpornościowy, który działa jak niewidzialna tarcza ochronna na straży naszego zdrowia. Jest to system chroniący nas zarówno przed małymi infekcjami jak i poważnymi chorobami. By działał prawidłowo niezbędny jest odpowiednio długi sen, aktywność fizyczna, prawidłowa dieta i kontrola stresu. Co robić gdy nie dbaliśmy o siebie lub mimo starań nasza odporność szwankuje? Z pomocą przychodzi konopna żywność.

Wewnętrzna równowaga a odporność

Coraz więcej ludzi cierpi na krótkotrwałe lub bardziej przewlekłe zaburzenia odporności. Dzieje się tak ponieważ dzisiejsze tempo życia i ilość stresu jest zbyt duża i przeciążony organizm nie jest w stanie działać prawidłowo. Wewnętrzna równowaga układów, zwana homeostazą, jest niezbędna także do działania układu immunologicznego. Prawidłowa reakcja immunologiczna wymaga stałej komunikacji między komórkami odpornościowymi (limfocytami), tkankami i narządami, takimi jak węzły chłonne, grasica i śledziona. Ponadto potrzebujemy też odpowiednią liczbę białych krwinek (limfocytów), która odeprze atak drobnoustrojów.

Konopna żywność na wsparcie odporności

By nasza immunologia spełniała swoją funkcję potrzebujemy przede wszystkim bazę budującą komórki układu. I tu pojawia się żywność z konopi siewnych a dokładnie białko konopne, które w 70% składa się z edystyny i albuminy, ultra łatwo przyswajalnych białek globularnych, które budują nasze przeciwciała! Są istotnym elementem regulacji układu immunologicznego.

białko-konopne, żywność konopna
żywność konopna – białko konopne

Podobnie z resztą – glutamina oraz kwas glutaminowy, których wysoką zawartość znajdziemy w nasionach konopi. Budują one bowiem jeden z najsilniejszych antyoksydantów występujących w ludzkim ciele, czyli glutation. Według Gustavo Bounousa badającego rolę i właściwości tego związku, obecność glutationu jest podstawowym czynnikiem wpływającym na aktywność białych krwinek układu odpornościowego, który wzmacnia funkcje immunologiczne. Zawarta w białku konopnym glutamina jest składnikiem oraz prekursorem glutationu. Co istotne, w nasionach konopi znajdziemy praktycznie wszystkie pozostałe składniki niezbędne do powstania tego silnego antyoksydantu, czyli: cysteiny i glicyny, witaminy: B6, C, E oraz selen. Brakuje nam jedynie witaminy B12, którą znajdziemy na przykład w jajach. Glutation nie tylko optymalizuje pracę układu immunologicznego, ale też usuwa szkodliwe patogeny, komórki nowotworowe a nawet metale ciężkie. Ma nieocenioną rolę w procesie immunomodulacji.

Jakie inne składniki nasion konopi poprawią odporność?:
  • Witamina D3 – dowiedziono, że ma działanie harmonizujące układ immunologiczny. W badaniach wykazano wpływ witaminy D na aktywność transkrypcyjną około 290 genów zaangażowanych w funkcjonowanie komórek układu odpornościowego (polecany w formie oleju z nasion konopi)
  • Witamina K – pobudza funkcje mitochondrialne (polecany w formie oleju z nasion konopi)
  • Zestaw minerałów: potas, magnez, wapń, siarka, żelazo, mangan, sód, krzem, miedź, platyna, bor, jod, nikiel i cynę. Cała armia mikroelementów na straży naszej homeostazy.
  • Błonnik pokarmowy – reguluje pracę jelit, pomaga utrzymaniu prawidłowej mikroflory
  • Chlorofil – ma działanie przeciwzapalne, źródło energii życiowej dla komórek!
  • Kwas gammalinolenowy (GLA) – ma silne działanie przeciwzapalne,
  • Idealne dla ludzkiego organizmu proporcje kwasu Omega 6 do Omega 3 (3:1), (polecane w formie oleju z nasion konopi)
  • Białko zbudowane z 20 kluczowych aminokwasów, w tym 10 egzogennych, których nasze ciało nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć.

Źródła:

  • https://www.researchgate.net/publication/19285092_Differential_Effect_of_Dietary_Protein_Type_on_the_B-Cell_and_T-Cell_Immune_Responses_in_Mice,
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11115795,
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28801380,
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4939543/.

Tekst pochodzi z bloga smilingspoon.pl

Chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziecinie odżywiania i stosowania żywności konopnej?


Małgorzata Szakuła

Autorem artykułu jest Małgorzata Szakuła, autorka bloga smilingspoon.pl oraz książki "Konopie w kuchni", promotorka żywności konopnej, zrównoważonej diety a także aktywistka konopna.